torsdag 30 juli 2015

Veckans orm

Indisk Pyton

Den indiska pytonormen lever ofta nära byar och städer där den gör nytta genom att ta råttor och andra skadedjur. Dock är den inte alltid välkommen då den kan ta höns och andra tamdjur. Alla pytonormar slingrar sig kring sina ägg, men denna art kan höja sin kroppstemperatur genom en process som ännu inte är klarlagd. 

Förutom sin storlek känns den igen på sin varma teckning i beige och kastanjebrunt, sina släta fjäll, de stora fjällen uppe på huvudet och sina värmegropar. Utanför sin egen miljö kan den förväxlas med afrikansk klippyton som är likartad till storlek och utfärgning men som har en annan teckning. 

Varma färger och släta fjäll har resulterat i att indisk pyton jagas hårt för skinnhandeln. Den är utrotad i flera områden och numera sällsynt på platser där den förr var vanlig. 

Den indiska pytonormens biotop är regnskog, odlingar och fält och man finner dessa i Syd- och Sydostasien. De livnär sig på fåglar och däggdjur och är äggläggande. De kan få kullar på upp till 50 ägg. Blir ofta 3 meter eller mer, men rekordlängden för denna art är knappt 7 meter. Tillhör familjen pytonormar och dess artnamn är Python molurus.   
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar