torsdag 14 maj 2015

Veckans orm

Kopparhuvud

Ni kanske frågar om det verkligen finns något som heter kopparhuvud, men det gör det. Det är en orm som har ett tydligt tecken, är en gropvipera som är nära släkt med skallerormar. De lever i olika biotoper och kan på sina ställen vara ganska vanliga, även om en utmärkt skyddsteckning och vanan att ligga orörliga betyder att de ofta undgår upptäckt. Kopparhuvudet är visserligen en giftorm men den försöker undvika konfrontation. Ett bett är sällan allvarligt. 

Denna orms kännetecken är att den har ett kopparfärgat huvud och breda band i kastanjebrunt och orange, brungult eller grått som ger kopparhuvudet dess omisskännliga utseende. Bandens färg varierar mellan olika populationer men kontrasterar alltid skarpt mot grundfärgen. Vissa vattensnokar har en liknande teckning, men på nära håll visar nosens värmegropar om det är ett kopparhuvud. 

Biotoper den vistas i är skogsmark, halvöken och klippbranter där den gärna äter grodor, fåglar och små däggdjur. Föder levande ungar med upp till 8 ungar per kull. Finns i Nordamerika och blir ungefär 80 cm lång. Tillhör familjen viperidae (viperor och gropviperor) och artnamn är Agkistrodon contortrix.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar