onsdag 4 mars 2015

Veckans orm

Sandrasselvipera

Sandrasselviperan är väldigt farlig på grund av sitt gift och sin benägenhet att bita direkt om den blir trampad på eller på annat sätt oroad, detta trots att den är liten. Den blir bara runt 50 cm lång. Finns på Mellanöstern där man hittar viperan i halvöken, torr gräsmark och klippterräng. Där står den för de flesta av dödsfallen av ormbett för att den är så talrik och för att den har till vana att ligga halvt begravd i sanden eller jorden. 

Sandrasselviperan är slank för att vara en vipera och har ett tydligt päronformat huvud. Kroppens teckning är intrikat och varierar med den mark den lever på. Färgerna är i olika nyanser av brunt, beige eller grått, med bruna eller rödbruna fläckar. Alla individer har dock svarta och vita prickar längs ryggen. På huvudet finns vanligen en korsformig teckning.

Den föder levande ungar med upp till 23 ungar per kull. Viperan äter mest små djur, från ryggradslösa djur till groddjur, reptiler, fåglar och däggdjur. Tillhör familjen viperor och gropviperor och dess artnamn är Echis carinatus. 

     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar