söndag 29 mars 2015

Longera x2

Hejsan! Håller på att rensa bilder och spara över bilder som är bra på min interna hårddisk så ifall datorn skulle krascha så skulle bilderna finnas kvar. Det är kul men det är mycket bilder så nu går det inte lika snabbt som det gjorde när jag började...! ;) Haha!!!

Igår åkte jag till stallet, kom dit ungefär halv 1 och då la jag in mina nya grejer i skåpet och sedan kom min lillasyster för att äta så jag gjorde också det. Sedan skulle Karro klippa lilla Sigge, det gick bra men han ville inte stå helt stilla så när han nästan var klar så skulle jag longera honom en stund så han fick göra sig av med lite energi och bli trött. I början visste han inte riktigt att han skulle hålla sig ute på volten men i övrigt gick det bra. Han fick lite busryck några gånger och bockade lite. Efter en stund ville jag prova att hoppa över ett dike men det var lite läskigt tyckte Sigge men till slut kom han över.

Sedan fick jag mata lammungar och de var ju bara för söta. När Agnes och Saga kom tillbaka från hoppträningen så tog jag och Saga in stona och valackerna. De ville ju inte riktigt komma in och jag kan förstå de för vem vill vara i ett stall när det är fint väder.

Jag skulle prova att longera Olga och det gick väldigt bra. Det lät som hon aldrig hade blivit det förut och om det stämmer gick det VÄLDIGT bra! :) Dock hade jag bara mitt dressyrspö och det var inte bra för hon blev ganska trött efter en stund så när hon skulle fatta galopp gick det inte så snabbt. På slutet la jag upp ett litet hinder på kanske 40 cm och det gick också bra. (Det som står i bakgrunden). Här kommer en bild från när vi är klara.

 

torsdag 26 mars 2015

Veckans orm

Sydlig vattensnok

Den sydliga vattensnoken lever i sydöstra Amerikas träsk, sjöstränder, floder och våtmarker där den lever av fisk och groddjur. Trots att den är helt ofarlig dödas den ändå ofta i tron om att det är en vattenmockasin, en gropvipera som lever i samma biotop. 

Det som skiljer den sydliga vattensnoken från vattenmockasinen är dess smala huvud. Den är slank, även om honor kan bli ganska klumpiga i formen, särskilt när de är dräktiga. En bandad teckning är vanlig, men bredd och färg på banden kan variera. Snoken har kölade fjäll som kanske är till hjälp vid simning, den har även lite tillplattad bakkropp. 

Vattensnoken blir drygt 50 cm lång. Den föder levande ungar och kan föda så mycket som 10-20 ungar per kull. I sällsynta fall uppemot 50 stycken. Tillhör familjen snokar och artnamn är Nerodia fasciata.  

onsdag 25 mars 2015

Kul att få vara bland mina favoritdjur

Hejsan! Igår kunde jag tyvärr inte rida igen men jag åkte dit för de skulle hoppa så jag hjälpte till med lite hinder och bommar. Det var kul att för en gångs skull bara titta, för när man själv rider hinner man inte se så mycket av de andra för man är så fokuserad på sig själv och sin häst. Så det var väldigt kul, men det blev mindre kul när jag skulle åka hem när lektionen var slut för då var min cykel borta. Dock får jag kanske skylla mig lite själv för hade inte låst den men vem vill ha en cykel som är lerig och trasig?

måndag 23 mars 2015

Fler färger

Hejsan på er! Sitter här framför datorn med mitt täcke omvirat runt mig för det är kallt, men nu har det blivit skönare. Det blev inget stall i helgen för det blev helt fel med tiden för omläggning av mitt "sår". Men till helgen hoppas jag kunna komma dit, hoppas jag även kan börja rida igen. På onsdag är det 2 veckor sedan jag var där sist.

För två veckor sedan hade Hööks rea på benskydd, bandage och schabrak så jag passade på att köpa lite. Köpte ljusgröna lindor, blåa lindor och ett blått schabrak så när jag kan börja rida igen så ska det bli lite andra färger än rött. :)


fredag 20 mars 2015

Veckans orm

Mangrovesnok

Denna snok lever i buskar och träd nära vatten. Mangrovesnoken är en bakgifttandad art med långa huggtänder under varje öga och den hugger gärna i självförsvar. Det kan göra ont och vara besvärligt om den biter en människa men giftet är svagt och ett bett får sällan allvarliga följder.
Dess biotop är låglandsregnskog och mangroveträsk i Sydostasien. 

Mangrovesnoken har blanka fjäll och klara färger. Det tydliga mönstret kan göra den svår att se i det skiftande ljuset mellan löven, men det kan också vara en varning att ormen är giftig. Hjässan saknar teckning. 

Denna art är äggläggande med kullar på 4-15 ägg. Näringsvalet är reptiler, fåglar och små däggdjur. Tillhör familjen snokar och artnamn är Boiga dendrophila. Blir 2,5 meter lång.

 



 

torsdag 19 mars 2015

Bra svensk artist

Hejsan! Jag älskar verkligen denna låten. Det är Måns Zelmerlöw med låten Broken Parts. Han kommer även att representera Sverige i Eurovision Song Contest med låten Heroes (som också är jättebra)


Här är låten Heroes.


måndag 16 mars 2015

Helt plötsligt var jag borta

Hejsan! Ni kanske undrar varför jag inte har skrivit om stallet och ridningen under helgen som var men det ska jag berätta för er nu. Det är en ganska lång historia men det började för ungefär 3 år sedan (vi misstänker det).
Vi skulle rida barbacka på en ridlektion. Detta var när jag fortfarande red på lördagar. Jag hade Tårtan som vi kallar henne. Hon är lite kittlig men det hade jag glömt bort så när vi skulle hoppa upp så kom jag tydligen på ett kittligt ställe så hon började springa och bocka så jag flög av och landade på nedre delen av ryggen, vid svansroten. Jag fick väldigt ont kan jag säga.

Det gick några veckor till det började göra ont där bak men efter någon dag gick det över så jag tänkte väl inte mer på det, men det kom tillbaka efter några månader. Jag blev nyfiken och kände efter och då hade jag en stor, avlång och hård "bula". För ungefär 1-1 ½ år sedan sökte jag för den, så fick komma till vårdcentralen där de skar upp den. Jag fick antibiotika i 10 dagar. Det blev bättre men när jag fick en smäll där igen kom problemen tillbaka. Den varade hela tiden så sista halvåret har jag varit på massa vårdcentraler känns det som men i fredags var det dags. Jag skulle ta bort det stora eländet.

Jag kommer till Lindesbergs lasarett, får byta kläder och lägga mig i en säng. Efter en lång stund, en och en halv timme ungefär så åker jag bort mot operation. Där blir jag uppkopplad på EKG, jag får ett litet band i pannan med tre metallbitar som ska mäta hur djupt jag sover. Sedan får jag uppleva en häftig sak nämligen att bli sövd. Det var något nytt. Helt plötsligt försvinner man bara. Det sista jag kommer ihåg var att de sa att av narkosen kunde man bli varm och yr och att jag sedan säger att jag blev varm. Jag blev även så jäkla yr (men det hann jag inte säga) och så yr har jag aldrig varit. Sedan blir det helt svart. Det går så jäkla fort. Jag vaknar upp av att de väcker mig när de är klara och sedan somnar jag om igen. Kommer troligtvis inte kunna rida förrän helgen om två veckor. :( Men var inte oroliga att ni inte kommer ha något att läsa. Jag ska försöka fylla ut med annat. :)
   

torsdag 12 mars 2015

Veckans orm

Gabonvipera

Denna korta men tjocka orm finner man i Väst- och Centralafrika där den lever i skogsbryn och hyggeskanter. När den jagar ligger den och väntar på att bytet ska komma inom räckhåll då den hugger mycket fort. Den är en mycket fruktad orm, men bett från den är väldigt sällsynt. 
Den är inte så kort men den ser väldigt kort ut på grund av att den är så himla stor i omkrets. Den blir drygt en meter. 

Gabonviperan har ett ganska roligt utseende tycker jag. Den har ett stort trekantigt huvud som alltid är blekt färgat på hjässan. Dess geometriska teckning i pastellgrått, brungult och mörklila är också typiskt. Det bör vara svårt att förväxla denna orm med någon annan art. Huvudet är nästan lika brett som långt och vidgas kraftigt bakom ögonen. De två hornen på nosspetsen varierar i storlek. 

Färgerna och teckningen på denna massiva vipera kan se grälla ut om ormen är utanför sin miljö. I ormens naturliga biotop är dess skyddsteckning dock överlägsen. På grund av teckningen, ormens stillsamma livsföring och den glesa befolkningen i de områden där den lever ser man den sällan. 

Gabonviperan tillhör familjen viperor och gropviperor och dess artnamn är Bitis gabonica. Föder levande ungar med kullar upp till 60 ungar. Näringsvalet är små och medelstora däggdjur. 



Ser ni den?
  

onsdag 11 mars 2015

Riding in the sun

Efter skolan åkte jag till stallet för att rida. När jag kom dit tänkte jag först rida Olga men sedan ångrade jag mig så det blev Adonis istället. Jag borstade och gjorde i ordning honom. Jag red i paddocken eftersom det var så fint väder och det var varmt. Jag gjorde väldigt mycket övergångar och det blev resultat mot slutet av ridpasset. Han gnäggade tre gånger för han tyckte han var ensam men han hade ju mig och så var vi bara ett tiotal meter från stallet. Jag gjorde lite skänkelvikningar som han är duktig på. Jag gjorde även lite framdelsvändning och det gick också bra.  gud vad jag tycker om den här hästen alltså!!! :) <3

Byte av häst

Igår skulle vi byta häst och även jag skulle byta för jag har ju haft Adonis ett bra tag nu men igår hade jag Olga. Vi red dressyr och hoppade något skutt. Hon gick lektionen innan så det var bara för mig att gå upp till ridhuset och ta över. Vi värmde upp och sedan gjorde vi lite allt möjligt kändes det som. Vi red till exempel lite volter och på slutet tränade vi på övergångar mellan skritt och trav. Det gick jättebra på hela lektionen, det märks dock att Olga inte har så jättebra kondition för hon blev så svettig och trött att jag mot slutet av lektionen fick driva ännu mer med skänklarna för att hon inte skulle sakta av.

måndag 9 mars 2015

Hur jag blev delfodervärd på de två hästarna

Jag har för mig att jag har skrivit om det här en gång tidigare men jag tänkte att jag skriver igen. Eftersom jag är dålig på att komma på saker att skriva om så tänkte jag skriva hur jag blev delfodervärd på Olga (och Adonis).

jag hade varit delfodervärd på Zafir i ungefär ett år innan han blev dålig och samma sommar hade Olga kommit som ny häst till ridskolan. Ponnyerna skulle få byta hage med mer bete i men den låg någon kilometer bort så när nästan alla var flyttade och det bara var Olga kvar så skulle jag rida henne bort till hagen för med de andra hade vi gått med. Jag kommer ihåg att jag tyckte om henne redan då under ridturen men hon var lite småjobbig. Eftersom jag inte kunde rida Zafir fick jag rida Olga mina två ridgånger varje vecka och till hösten blev det att jag tog Olga då Zafir tyvärr hade hamnat i Trapalanda (i himlen).

Med Adonis var det inte riktigt samma sak. Det var någon gång i augusti/september som vi var i stallet och vi skulle få rida och då föreslog Karro att jag kunde testa honom. Vi red i paddocken då och efter provridningen sa jag att jag älskade verkligen honom och någon dag senare frågade ägarna på ridskolan om jag ville ha honom istället men jag ville ju inte svika Olga så jag frågade om jag kunde ta Olga en gång i veckan och Adonis en gång i veckan så sedan dess har jag både Olga och Adonis!!! :)

lördag 7 mars 2015

Blåsig dag i stallet

Hejsan! Eftersom jag har punka på min cykel gick jag till stallet idag. När jag kom dit strax efter 11 var det tomt i stallet, både på hästar och människor. Jag började mocka eftersom ingen annan stalltjej var där. Jag hann precis börja innan jag bestämde mig för att rida med en tjej som skulle rida Misty som kom.
Vi hämtade våra hästar i de leriga hagarna och borstade de, för det behövdes verkligen...! ;)
Hon tänkte först rida i paddocken men det blåste väldigt mycket så vi red upp till ridhuset istället. Vi red dressyr och det gick ganska bra, tränade även Adonis på lite övergångar. I början tog det ett tag innan han lyssnade på vad jag bad om men i slutet kunde jag till och med fatta galopp direkt från halt så han blev bättre. Gjorde lite volter och någon skänkelvikning.
Adonis blev trött efteråt och det märktes, han gick inte lika snabbt ned från ridhuset som upp till ridhuset. :) När vi hade släpp ut dem i hagen åt jag lite fort och sedan fortsatte jag att mocka. När det var mockat och halmat tog vi in hästarna som ville komma in.

fredag 6 mars 2015

Säsongspremiär för paddocken

Nu känns det att det verkligen börjar bli vår. Snön är borta, fåglarna sjunger och det är riktigt skönt ute på dagarna. När jag slutade vid 12 så gick jag hem och åt lunch med min lillebror som var ledig idag. Senare på eftermiddagen åkte jag till stallet, eller rättare sagt jag gick till stallet för jag skulle pumpa däcket, det hade dåligt med luft, och då såg jag att jag hade punktering. jag stannade till vid paddocken och tittade ifall man kunde rida där och det kunde man. Så jag fixade lite och sedan gick jag den sista biten upp till stallet.

Jag visste inte vem av "mina" två hästar jag skulle rida men det blev Olga som fick bli den utvalda. Eftersom det är så lerigt ute i hagarna så är ju hästarna inte så särskilt rena om man säger så, så det tog ett tag att göra henne ren från all lera. Men när den var borta och hon var klar red jag ner till paddocken.
Väl där värmde jag upp i skritt och trav. Jag hade tagit 'isär' ett hinder med två bommar och lagt de som travbommar istället så tränade lite på de. Det gick bra, när hon inte var så pigg. I början var hon lite bråkig och ville inte samarbeta till 100 % men mot slutet efter mycket galopparbete lossnade hon och blev hur lugn och harmonisk som helst. Gjorde en del övergångar, testade även att göra någon framdelsvändning, det vill säga att bakdelen flyttar sig runt framdelen. Provade även på att byta galopp över en bom men det gick mindre bra, det är en sak vi skulle behöva träna på.
I det stora hela tycker jag det gick helt okej. Hon blev rejält svettig (och lerig!) efteråt så det fick bli en ordentlig ryktning.  

onsdag 4 mars 2015

Hoppas!

Jag hoppas Måns Zelmerlöw vinner finalen så att han får representera Sverige i Eurovision Song Contest. Här är hans låt. Bara älskar låten och numret.


Veckans orm

Sandrasselvipera

Sandrasselviperan är väldigt farlig på grund av sitt gift och sin benägenhet att bita direkt om den blir trampad på eller på annat sätt oroad, detta trots att den är liten. Den blir bara runt 50 cm lång. Finns på Mellanöstern där man hittar viperan i halvöken, torr gräsmark och klippterräng. Där står den för de flesta av dödsfallen av ormbett för att den är så talrik och för att den har till vana att ligga halvt begravd i sanden eller jorden. 

Sandrasselviperan är slank för att vara en vipera och har ett tydligt päronformat huvud. Kroppens teckning är intrikat och varierar med den mark den lever på. Färgerna är i olika nyanser av brunt, beige eller grått, med bruna eller rödbruna fläckar. Alla individer har dock svarta och vita prickar längs ryggen. På huvudet finns vanligen en korsformig teckning.

Den föder levande ungar med upp till 23 ungar per kull. Viperan äter mest små djur, från ryggradslösa djur till groddjur, reptiler, fåglar och däggdjur. Tillhör familjen viperor och gropviperor och dess artnamn är Echis carinatus. 

     

tisdag 3 mars 2015

Yttersidan

Hejsan på er! Nu har praktiken tagit slut och om jag ska sammanfatta den så har den varit bra. Igår var alltså första dagen i skolan efter praktiken.

När vi kom upp till ridhuset så satt vår ridlärare på sin häst men det var för att hon hade ridit den på lektionen innan. Vi fick veta att vi skulle jobba med hästarnas yttersidor idag och det var kul. Vi fick trava över fyra bommar som låg som en snöflinga, så att man red en liten volt på dem och det gick ganska bra. Vi gjorde lite annat också såklart. Hade Adonis men nästa gång ska jag byta till Olga så det ska bli kul, så Adonis får vila från hårt arbete ett tag...! ;)